gezocht_arrow

Nieuws

dinsdag 04 december 2018

Oud archief ontdekt bij renovatie werkzaamheden.

Bij het renoveren van een aantal rabatdelen aan de achterzijde van het ‘chalet’ vonden we een wel heel bijzonder archief van de zusters. Kennelijk was dit bedoeld als isolatie in de dubbele houtwand. We zijn dit archief aan het uitzoeken. Vóór ons hebben, gezien de sporen, muizen het archief ook al eens bezocht.

Er kwam onder andere een Sint Michaels Almanak uit 1935 tevoorschijn en wat zo bijzonder is dat er een artikel in staat over Mariabosch.

Hoorde het klooster  als ‘buitengoed’  eerst bij het klooster Exaeten van de  Paters Jezuïeten in het 1918 werd het overgenomen door de missiezusters van Steyl. Een mooi citaat uit het artikel: “Zoals de naam reeds aanduidt ligt het klooster verscholen in ’t groen van beuk en eik en linde waar de vogels merelen en tierelieren in de hooge takken en de eenden tateren in de den met teer groen omzoomde vijver. En de nachtegaal slaat verborgen in ’t loover zijn helder lied ter eere van O.L. Vrouwe, wier beeld wij in den grooten tuin van het aan haar toegewijde “Mariabosch herhaaldelijk aantreffen.”

Reeds vroeg werd een bewaarschool en iets later een naaischool geopend in het klooster. In 1920 werd het klooster het provinciaalhuis van de Nederlandse provincie van de congregatie. In dat zelfde jaar startten de zusters een Bijzondere Lagere Meisjesschool. In 1923 werd het postulaat voor Nederlandse meisjes overgebracht van Uden naar Baexem. Daarna werd een opleidingsschool voor missiezusters-onderwijzeressen opgezet. Tot zover de historische feiten opgetekend in de Almanak van 1935.

Enige overeenkomsten met 2018:

We mogen als omwonenden, vrijwilligers en straks ook de bewoners van Mariabosch genieten van de schitterende natuur rondom het gebouw. We lezen in het artikel over het harde werken, de taaie volharding en ‘den voorbeeldigen vlijt der zusters’. Zo geldt het ook voor het bestuur en de vrijwilligers die nu bezig zijn voor het Samen Zorgen Huis Leudal.

In het artikel worden de woorden van Jezus aangehaald: “De oogst is groot, maar er zijn weinig arbeiders.” (Mattheüs 9: 37, Lucas 10:2 NBV). Ook dat geldt voor het SZHL. We zijn nog steeds op zoek naar vrijwilligers.

Als laatste viel ons op dat er weer een nieuwe verbinding is tussen Mariabosch en Exaeten en wel door de vrijwilligers uit diverse landen, die ons helpen.

Terug naar het overzicht

Maak kennis met onze partners

Het project Samen Zorgen Huis Leudal heeft volledige ondersteuning van een aantal belangrijke partijen, zowel in de zorg als daar omheen. Ook de Provincie Limburg en de gemeente Leudal ondersteunen ons. Het ministerie van VWS volgt ons project actief en met grote belangstelling. Het illustreert het draagvlak voor en de betrokkenheid op dit unieke burgerinitiatief, waarmee gemeenschapszorg in de volle breedte van de samenleving wordt getrokken. Hierdoor wordt een solide basis gelegd voor de toekomst en continuïteit.

Daarnaast blijft de inzet en actieve betrokkenheid van vrijwilligers uit Leudal en omstreken de hoofdsleutel tot succes.