gezocht_arrow

Nieuws

dinsdag 09 augustus 2022

Samen Zorgen Huis Leudal genomineerd voor de finaleplaats van Onze Buurt.

“Onze Buurt”  is een initiatief van de woningcoöperaties verenigd in Ons Limburg.  Zij proberen mensen te stimuleren om  zelf te werken aan de Leefbaarheid in hun eigen omgeving. Het sociale klimaat in de buurt te versterken en hebben het doel om mensen samen te brengen. Daarnaast geeft “Onze Buurt”  een financiële ondersteuning  en zorgt mede voor de bijbehorende PR activiteiten.

Het Samen Zorgen  Huis Leudal heeft een aanvraag ingediend en behoort samen met 9 andere mooie projecten tot de 10 finalisten. Een opsteker voor het SZHL en allen die hier een bijdrage aan hebben geleverd. De aanvraag betreft o.a. het geheel  renoveren van het historisch Theehuisje, dit in oude glorie geheel opknappen en in de oude staat herstellen en weer een “functie” toe te kennen. Het theehuisje gaat dan als ontmoetingsruimte fungeren.

Daarnaast wordt ook het bijbehorend chalet geheel opgeknapt en rolstoel toegankelijk gemaakt waarna het als activiteiten ruimte gebruikt kan worden. Het gehele project wordt opgepakt door vrijwilligers van het Samen Zorgen Huis, buurtgenoten, inwoners uit het dorp en daarbuiten, bewoners van het AZC in Baexem. Ook worden scholieren ingezet om hun bijdrage te leveren bij de renovatie van het theehuisje en het opknappen van het chalet.  Mensen kunnen hierdoor meer mee participeren in de samenleving, worden in hun eigen kracht gezet. Scholieren hebben al eerder een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de nieuwe functie die het theehuisje moet krijgen, n.l. een ontmoetingsruimte voor de gastbewoners van het Samen Zorgen Huis Leudal, voor haar bezoekers, voor vrijwilligers, voor toekomstige bewoners van Mariabosch en voor iedereen die met elkaar in contact willen komen. Dit draagt ook bij aan het herstel van eenzaamheid.  Het park krijgt een nóg meer open karakter. Er wordt aandacht geschonken aan de mobiliteit en toegankelijkheid van het park. 

In oktober moet het SZHL zich presenteren in de finale.  We zijn al trots dat we bij de 10 genomineerden zijn.  De media zal ook veel aandacht besteden aan de 10 genomineerden in aanloop naar de finale. o.a.  via de website “Onze Buurt”, website SZHL, de Limburger en L1. 

Aan allen die al een bijdrage hebben geleverd om zover te komen is een dankwoord op zijn plaats. 

Terug naar het overzicht

Maak kennis met onze partners

Het project Samen Zorgen Huis Leudal heeft volledige ondersteuning van een aantal belangrijke partijen, zowel in de zorg als daar omheen. Ook de Provincie Limburg en de gemeente Leudal ondersteunen ons. Het ministerie van VWS volgt ons project actief en met grote belangstelling. Het illustreert het draagvlak voor en de betrokkenheid op dit unieke burgerinitiatief, waarmee gemeenschapszorg in de volle breedte van de samenleving wordt getrokken. Hierdoor wordt een solide basis gelegd voor de toekomst en continuïteit.

Daarnaast blijft de inzet en actieve betrokkenheid van vrijwilligers uit Leudal en omstreken de hoofdsleutel tot succes.